shape
shape

Yurtdışı Dil Okumak

img
img
Via Edu | Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı

Vize Danışmanlığı

Niyet Mektubu Nedir, Nasıl Yazılmalıdır?

Başka bir ülkeye giderken vize aşamasında sunulan ve aynı zamanda lisans, yüksek lisans ve doktora gibi programlara başvurularda da kullanılan ve motivasyon mektubu olarak da bilinen niyet mektubu, özellikle akademik programlara başvuran öğrencilerin başvuru değerlendirme ve kabul aşamalarında önemli bir rol oynamaktadır. 

Niyet mektubu genel itibariyle öğrencinin kendini tanıttığı, geçmiş başarılarından ve yaptıklarından bahsettiği, bunların yanı sıra başvurduğu bölüm ve okul ile ilgili olarak planlarını anlattığı bir yazıdır. Niyet mektubu örneklerine bakıldığında da görülebileceği üzere niyet mektubu yazımında en önemli noktalardan biri mektubun uzunluğudur. Başvurulan okulların beklentilerine göre yazı uzunluğu değişmekle birlikte minimum 1,500 ile 4,000 karakter arasında olması beklenmektedir.

Niyet mektubu nasıl yazılır konusunda pek çok soru bulunmaktadır. Öncelikle yazılacak niyet mektubunun İngilizce olması gerekmektedir. Eğer öğrenci İngilizce olarak niyet mektubu yazımında kendini ifade etmekte zorlanacağını düşünüyorsa, mektubun Türkçe yazılması ve ardından İngilizce çeviri yapılması gerekebilir. Bu tercüme her zaman yeminli tercümanlarca yapılmalıdır. 

Niyet mektubu yazımında en çok dikkat çeken detaylardan biri de öğrencinin kullandığı dildir. Mektubun genelinde beklenen akıcı ve pozitif bir dil kullanılmasıdır. Bu nedenle öğrencilerin niyet mektubunu yazarken daha önce kabul almış örneklerden yararlanması da oldukça önemlidir. Niyet mektubunu yazarken kullanılan yazım dilinde karşı tarafta olumsuz etki yaratabilecek kelimelerden ve cümlelerden kaçınılmalı, bunun aksine daha pozitif bir açıdan olaylar ele alınarak yazılmalıdır.

Niyet mektubu nedir sorusunun en kısa yanıtı öğrencinin özgeçmişini akıcı bir dil ile ayrıntılandırarak aktarması olarak da görülebilir.

Yurtdışında lisans, yüksek lisans gibi programlara katılmak isteyen öğrencilerimizin niyet mektupları konusunda da uzman kadromuzla her zaman yanındayız. Yurtdışı eğitim programları ile ilgili ayrıntılı bilgi için sitemizde bulunan bilgi istek formunu doldurabilir veya iletişim numaralarımız üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.


Yurtdışı Eğitim ve Askerlik Tecili

Her yıl binlerce öğrenci çeşitli sebeplerle eğitim almak amacıyla yurtdışında olan programları tercih etmektedir. Erkek öğrenciler eğitim için yurtdışını tercih ettiklerinde en çok karşılaştıkları sorunlardan biri olan askerlik, tecil süresinin dolması veya süre bitimine yaklaşılması nedeniyle vizeler ve ülkeden çıkış konusunda sorun yaratmaktadır. Yurtdışı eğitim programlarına gitmek isteyen erkek öğrencilerin eğitim kurumları ile mutlaka görüşerek askerlik şubeleri ile bunun üzerine iletişime geçmeleri ve gerekli adımları yapmaları gerekmektedir. 

Öğrencinin askerlik yükümlülüğünü tecil ettirebilmesi için yurtdışında gideceği eğitim kurumundan onaylı bir kabul mektubu ve noter onaylı tercümesine ihtiyacı vardır. Özellikle yurtdışında lisans ve yüksek lisans eğitimi gibi akademik eğitimlere gitmek isteyen öğrencilerin sunması gereken bu evraklar askerliklerini tecil ettirmeleri için oldukça önemlidir. Bir erkek öğrencinin askerlik tecili lisans programı için 29 yaşına kadar ve doktora için ise 33 yaşına kadar uzatılabilmektedir. Yurtdışında akademik eğitim alacak öğrenciler askerliklerini Türkiye’den ayrılmadan önce tecil ettirebilecekleri gibi, yurtdışında bulundukları süreçte de Türkiye Büyükelçilikleri ve Konsoloslukları ile görüşerek de tecil işlemlerini yapabilmektedirler. 

Yurtdışında dil eğitimi almak isteyen erkek öğrenci adayları tecil işlemleri için dil okulu kabul ve kayıt belgelerini kullanamayacakları için, ancak yurtdışında dil eğitimi aldıkları esnada askerlik tecil işlemlerini yaptırabilmektedirler. Yurtdışında eğitim gördükleri dil okulundan alacakları belgeler ve eğitimlerinin devam ettiğini gösterir kanıtlarla bulundukları ülkedeki Türkiye Büyükelçiliği ve Konsoloslukları ile iletişime geçebilir ve başvurularını yurtdışından yapabilirler. 

Askerlik tecil süresinin bitmesine az kalan öğrenciler eğer yurtdışında dil eğitimi almaya gitmek istiyorlarsa vize ve ülkeden çıkış ile ilgili sıkıntı yaşayabilmektedirler. Yurtdışı lisans ve yüksek lisans eğitimine gidecek olan öğrenciler ise tecil işlemlerini ülkeden çıkmadan önce yapabildikleri için böyle bir sorun ile karşılaşmamaktadırlar.

Yurtdışı eğitim ve süreçleri ile ilgili ayrıntılı bilgi alabilmek için sitemizde bulunan bilgi istek formumuzu doldurabilir ve iletişim numaralarımız üzerinden danışmanlarımıza ulaşabilirsiniz.